24 April 2020
Leidsch Dagblad - Annet van Aarsen
Energie op kosten Meelfabriek
Gratis stroom voor de kopers van de appartementen in de Silotoren en het Meelpakhuis. De Meelfabriek in Leiden – industrieel erfgoed dat wordt herontwikkeld – betaalt tien jaar lang de energienota voor de aanstaande bewoners.

Eigenaar Ab van der Wiel van De Meelfabriek geeft het cadeautje weg om aandacht te vragen voor duurzaam bouwen, in zijn ogen ondanks klimaatdoelstellingen en overheidsbeleid nog steeds een ondergeschoven kindje. Een probleem dat is samen te vatten met het spreekwoord

’de kosten gaan voor de baat uit’. De grote investeringen die nodig zijn bij de keuze voor duurzame alternatieven – zeker in bestaand erfgoed – en gebrekkige informatie werpen in zijn ogen nogal wat drempels op. Onder andere voor de aanstaande kopers. Maar het geldt ook voor ontwikkelaars. „We investeren per appartement zo’n twintig procent van de bouwsom in verduurzamingsmaatregele ”, aldus Van der Wiel, die de meeste wooneenheden in fase 2 overigens al heeft verkocht. Het rekensommetje is niet zo moeilijk: voor bijvoorbeeld een appartement van 640.000 euro in de Silotoren, komt het neer op rond de 130.000 euro voor duurzaamheid. „Een flinke kostenpost, maar voor ons als ontwikkelaar van De Meelfabriek een vanzelfsprekendheid. 

LEES VERDER>>