Architectuur

ARCHITECTUUR

Met een vloeroppervlak van maar liefst 55.000 m² is De Meelfabriek als rijksmonument een omvangrijk herbestemmingsproject. De oude gebouwen wordt nieuw leven ingeblazen en nieuwe gebouwen worden toegevoegd. De Meelfabriek is een schoolvoorbeeld van innovatieve gebiedsontwikkeling met respect voor monumentaal erfgoed en grote aandacht voor duurzaamheid.

Begin 2015 is Studio Akkerhuis aangesteld als de architect van het Meelfabriek-complex. Zij is verantwoordelijk voor het volledige ontwerp en de uitwerking van de verschillende gebouwen. De plannen  van Studio Akkerhuis laten zien dat De Meelfabriek een zeer bijzondere plek gaat worden in Leiden. Het historische en unieke karakter van de diverse gebouwen blijft behouden, terwijl er op verschillende plaatsen met heldere architectonische ingrepen bestaande en nieuwe gebouwen hun eigen identiteit krijgen én op unieke wijze worden geïntegreerd. De Meelfabriek is daarmee klaar voor een nieuwe toekomst en zal een plek veroveren in de harten van de Leidenaren en haar bezoekers.

STUDIO AKKERHUIS

Studio Akkerhuis is een jong team van 35 creatieve personen van 12 verschillende nationaliteiten met een gemeenschappelijke passie voor architectuur en design. Vanuit de studio- en modelworkshop in het hart van Parijs creëren zij projecten variërend van kleinschalige installaties tot complexe gebouwen voor gemengd gebruik. De focus van de studio is het creëren van inspirerende en innovatieve plaatsen voor mensen,het vieren van de diversiteit en het beschermen van de kwetsbaarheid van onze wereld.

BART AKKERHUIS

Architect Bart Akkerhuis, voormalig partner van Renzo Piano, startte in 2014 in Parijs zijn eigen kantoor:  Studio Akkerhuis. Het internationale bureau is actief op het gebied van interieur design, architectuur en urbanisme.  Akkerhuis studeerde Architectuur aan de Technische Universiteit van Delft waar hij in 2004 met lof afstudeerde. In de tien jaar die hij voor Renzo Piano Building Workshop werkte heeft hij bijgedragen aan projecten zoals de KPN toren in Rotterdam, het Art Institute in Chicago en was hij de projectarchitect  van Europa’s hoogste toren, The Shard bij London Bridge in London. De toren werd officieel geopend in juni 2012. In datzelfde jaar werd Akkerhuis partner en verantwoordelijk voor verscheidene grootschalige projecten zoals de 620 meter hoge Yongsan Landmark Tower in Seoul, het M+ Museum in Hong Kong en het City Centre Project voor San Ramon, in Californië.

PETER ZUMTHOR

Zumthor staat bekend om het grote vakmanschap, van waaruit hij zijn keuzes maakt voor materialen en de manier, waarop deze verwerkt worden. De ontwerpen van Zumthor zijn verwant aan het Zwitserse Minimalisme, maar onderscheiden zich door een eigenzinnigheid en een liefde voor het platteland. De ontwerper beschrijft zijn aanpak als volgt: ‘Architecture has its own realm. It has a special physical relationship with life. I do not think of it primarily as either a message or a symbol, but as an envelope and background for life, which goes on in and around it – a sensitive container for the rhythm of footsteps on the floor, for the concentration of work, for the silence of sleep… Hieruit blijkt, dat Zumthor het belangrijk vindt dat architectuur een eigen leven gaat leiden. Zij heeft een speciale band met het levende. Het moet een ‘verpakking’ zijn voor de verschillende functies, die het leven met zich meebrengt.Het oorspronkelijke masterplan van De Meelfabriek is ontworpen door deze befaamde Zwitserse architect.

JAN SPLINTER

Na een studie aan de HTS/TU ( cum laude) startte Jan samen met een studievriend in 1983 een architectenbureau wat in 1988 overging in zijn eigen bureau; Splinter Architecten bv. Het bureau maakt een vlucht begin jaren 90 na de realisatie van het bekende en bekroonde woongebouw aan de Morsweg in Leiden. In de daarop volgende jaren is een omvangrijk oeuvre opgebouwd. Verspreid over het land zijn er naast bijzondere gebouwen meer dan 3000 woningen gerealiseerd. Ook in het buitenland, zo is er in Londen een ecopark gebouwd als voorbeeldproject voor de Engelse woningbouw.  In 2008 kreeg Jan de Ruimtelijke Kwaliteitsprijs van de provincie Zuid Holland. In zijn werk streeft hij naar helderheid en zorgvuldigheid. Credo hierbij is: ” Eenvoud is de schoonheid van het ware”. Splinter heeft voor De Meelfabriek de DUWO-gebouwen ontworpen.

PIET OUDOLF

Piet Oudolf (1944) is zonder twijfel de bekendste Nederlandse landschapsarchitect. Zijn tuinen en parken zijn van internationale faam, zoals de Highline in New York en het Millennium Park in Chicago. Hij woont en werkt in het Gelderse Hummelo samen met zijn vrouw Anja. Oudolf is een bekende representant van The Dutch Wave, een stroming in de tuinarchitectuur waarbij natuurlijke plantengemeenschappen, kunst en tijd (de seizoenen) inspiratiebronnen zijn. Hij ontving onder andere de Prins Bernhard Cultuurprijs en de Maaskantprijs voor zijn werk en is onlangs benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Oudolf zal in zijn kenmerkende stijl De Meelfabriek Tuin ontwerpen.

LOLA, PETER VEENSTRA

LOLA Landscape Architects is een bureau voor vooruitstrevende landschapsarchitectuur. Het onderzoekt en ontwerpt ruimtelijke transities van bestaande cultuurlandschappen. Met doordachte ideeën en doelgerichte ingrepen wil LOLA (Lost LAndscapes) die landschappen optimaliseren tot mooie, gezonde en duurzame plekken. Daarin neemt het ontwerpen van unieke belevenissen een prominente plek in: landschappen om in te dwalen, te verbazen en te verwonderen, te genieten en te dromen. Ze werken wereldwijd aan diverse grote landschapsontwerpen, waaronder het Singelpark in Leiden. Peter Veenstra werkt regelmatig aan projecten met Piet Oudolf, waaronder voor De Meelfabriek. Ze ontwierpen ook het landschap van Gasklockan in Stockholm, een gebied vol achtergelaten gasometers. LOLA ontving onder meer de Jonge Maaskantprijs voor jonge architecten en de Topas Landscape Award.