Singeltoren

In de bijzonder, nieuw gebouwde ranke woontoren van 45 meter hoogte zijn 30 appartementen en 2 penthouses gesitueerd. Gelegen aan de Oosterkerkstraat, met zicht op de Leidse binnenstad, De Meelfabriek Tuin en Plein én de Singel – vandaar de naam.

De Singeltoren bestaat uit drie geschakelde torens met verschillende hoogtes, waarmee de diversiteit en compositie van de huidige gebouwen aansluit bij de omgeving. De opdeling in drie volumes geeft de Singeltoren een slanke en elegante uitstraling en zorgt voor een subtiele toevoeging aan de skyline van Leiden.

Een moderne, strakke detaillering van beton, glas en aluminium geeft de toren een eigen identiteit die zich naadloos voegt bij het industriële karakter van De Meelfabriek. De ramen lopen van vloer tot het hoge plafond en zorgen voor een grandioos uitzicht over de prachtige stad en de Zijlsingel. De hoogwaardige glasisolatie (A+++) zorgt laag energie verbruik en geluidscomfort. Het gebouw maakt gebruik van eigen bodembronnen ten behoeve van duurzame energievoorziening.  De begane grond omvat het entree van de parkeergarage en commerciële ruimte met zeer open karakter, wat de betrokkenheid met de omgeving versterkt. 

De Singeltoren is gebouwd op de ondergrondse parkeergarage. De dragende constructie van de toren zelf wordt enkel gevormd door de gevelkolommen en de liftkern, hierdoor blijft de indeelbaarheid van het interieur zeer flexibel aan te passen naar de wensen van de gebruiker.

De fundering is reeds gelegd met de bouw van de ondergelegen parkeerkelder in 2018. De parkeergarage met 3 lagen voorziet in de totale parkeerbehoefte van De Meelfabriek en biedt plaats aan ruim 300 auto’s. Zodoende kan het terrein autovrij blijven en ruimte bieden aan tuin, plein en wandelgebied.

Oplevering 2022

Overzicht Singeltoren De Meelfabriek
Overview of De Meelfabriek