ALLES IS
VERKOCHT

Meelpakhuis

Tussen de Singel en het Meelfabriek-plein gelegen, komen in het Meelpakhuis 12 lofts en 8 penthouses. De herbestemming van dit rijksmonument uit 1937 is uniek. Het ontwerp is een onomwonden antwoord op de vraag wat een monument een monument maakt. Een kritische blik en het lef om niet voor de makkelijkste weg te gaan zijn daarbij essentieel. Het resultaat is een ontwerp waarin de monumentale delen en het industriële loftgevoel optimaal tot hun recht komen in combinatie met hedendaagse luxe en duurzaam wooncomfort.

Het Meelpakhuis is gebouwd in een functionalistische bouwtrant naar ontwerp van B. Buurman. De naam suggereert het al, vroeger werd in dit gebouw het meel opgeslagen. Al dat meel had een enorm gewicht, vandaar de paddenstoelkolommen ter ondersteuning. Om juist de bijzondere ritmische structuur van deze krachtige kolommen tot haar recht te laten komen, wordt de gevel van het pand als het ware afgepeld en wordt een glazen gevel iets verdiept teruggeplaatst. Hierdoor komt de kolommenstructuur van buitenaf in beeld en krijgen toekomstige bewoners bovendien volop licht binnen én een fenomenaal uitzicht over Leiden.

Voor het typische loftgevoel worden de kolommen in het interieur zo vrij mogelijk gehouden en worden tegelijkertijd alle voorzieningen voor optimaal wooncomfort toegevoegd. De glazen gevel wordt boven op het pand doorgetrokken, waarmee nog 3 bouwlagen met telkens 2 of 3 unieke penthouses worden gecreëerd. Door de materiaalkeuze en vormgeving vormt de moderne nieuwe opbouw een fascinerende eenheid met de oudbouw.

De begane grond en de eerste etage zullen ruimte bieden aan een vernieuwend commercieel en cultureel concept. Met uitzicht over de Singel en het Meelfabriek-plein een parel in het complex van De Meelfabriek.

Start bouw 2021 – oplevering 2024

GEVELTEKENINGEN - Singelzijde: zuid-oost en pleinzijde: noord-west
Overzicht De Meelfabriek - Meelpakhuis
Overzicht De Meelfabriek