Meelfabriek tuin en plein

De tuin van De Meelfabriek is een rustpunt zijn te midden van alle levendigheid. De tuin is ontworpen door landschapsarchitect Piet Oudolf – bekend van The High Line in New York. Niets is zo veranderlijk als de natuur en die wil Oudolf niet beteugelen in zijn ontwerpen. Als geen ander weet Oudolf dit juist te gebruiken. leder seizoen brengt schoonheid van nieuwe kleuren en vormen. De bezoeker van De Meelfabriek Tuin zal zich vertrouwd voelen en tegelijk iedere keer weer worden verrast.

Het Plein wordt als middelpunt van De Meelfabriek een levendige en bruisende plek. Bewoners, toeristen die in het hotel verblijven, bezoekers van de wellness, de winkels en horeca, maar ook mensen die een rondje Singelpark lopen, zullen het plein gebruiken. Dankzij de ondergrondse parkeergarage kan het terrein van De Meelfabriek autoluw gehouden worden. 

Piet Oudolf en Ab van der Wiel

Landschapsarchitect Piet Oudolf werkt samen met LOLA Landschapsarchitecten. LOLA is betrokken bij de inrichting van het gehele terrein en medeontwerper van het Singelpark. 

De aanleg van de tuin is afgerond in het voorjaar van 2023, maar liefst 13.000 planten zijn geplant van bijna 60 verschillende soorten. Momenteel staan er nog bouwhekken om de tuin om deze nieuwe aanplanting te beschermen. We hopen dat de natuur goed haar best gaat doen, zodat de groei vlot verloopt en de planten stevig houvast in de grond krijgen. Nog even afwachten en dan heten we u graag welkom ín de tuin om er samen van te genieten!

PIET OUDOLF

Piet Oudolf (1944) is zonder twijfel de bekendste Nederlandse landschapsarchitect. Zijn tuinen en parken zijn van internationale faam, zoals de Highline in New York en het Millennium Park in Chicago. Hij woont en werkt in het Gelderse Hummelo samen met zijn vrouw Anja. Oudolf is een bekende representant van The Dutch Wave, een stroming in de tuinarchitectuur waarbij natuurlijke plantengemeenschappen, kunst en tijd (de seizoenen) inspiratiebronnen zijn. Hij ontving onder andere de Prins Bernard Cultuurprijs, Sikkens-prijs, de Maaskantprijs, the Elizabeth Medal of Honour en is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau.  

LOLA, PETER VEENSTRA

LOLA Landscape Architects is een bureau voor vooruitstrevende landschapsarchitectuur. Het onderzoekt en ontwerpt ruimtelijke transities van bestaande cultuurlandschappen. Met doordachte ideeën en doelgerichte ingrepen wil LOLA (Lost LAndscapes) die landschappen optimaliseren tot mooie, gezonde en duurzame plekken. Daarin neemt het ontwerpen van unieke belevenissen een prominente plek in: landschappen om in te dwalen, te verbazen en te verwonderen, te genieten en te dromen. Ze werken wereldwijd aan diverse grote landschapsontwerpen, waaronder het Singelpark in Leiden. Samen met Piet Oudolf ontwierpen ze het landschap van Gasklockan in Stockholm, een gebied vol achtergelaten gasometers. Peter Veenstra is medeoprichter en partner van LOLA. Hij ontving onder meer de Maaskantprijs voor jonge architecten en de Topas Landscape Award.

Overzicht Tuin en plein De Meelfabriek
Overzicht De Meelfabriek