3 augustus 2022
Leidsch Dagblad - De Meelfabriek
HERGEBRUIK

Meelfabriek genomineerd voor Staalprijs 2022

Bij de Meelfabriek aan de Zijlsingel gaat het specifiek om het oude Riffellokaal en het Molengebouw uit 1937 respectievelijk 1947, die werden verbouwd tot woningen. Daarbij zijn oude staalconstructies in ere hersteld en nieuwe toegevoegd. Het staal is bovendien op veel plekken nadrukkelijk in het zicht gehouden. Zo springen onder meer de penthouses in het oog, waarbij de staalconstructie aan de buitenzijde een belangrijk architectonisch ornament is. Studio Akkerhuis tekende voor de architectuur, Pieters Bouwtechniek Delft voor het constructieve ontwerp en Hofman Staalbouw voor specifiek de stalen delen.

Ga naar LEIDSCH DAGBLAD >>

Projectinformatie
Algemene projectomschrijving

De voormalige meelfabriek aan de Oosterkerkstraat in Leiden wordt herontwikkeld. Oude fabriekspanden worden omgebouwd tot woningen, hotel, sport & wellness, cafés, restaurants, galerie, winkels en kantoorruimtes voor creatieve bedrijven. Naast de vele Rijksmonumenten op het complex die behouden en omgevormd worden, vindt er ook sloop plaats en nieuwbouw. 
In de eerste fase zijn het oude Riffellokaal en Molengebouw omgebouwd tot lofts, met commerciële ruimte op de begane grond. De panden, uit respectievelijk 1937 en 1947, hebben een stalen draagconstructie met momentvaste portalen, dikke houten vloeren, en een bakstenen strokengevel. Om het als woongebouw geschikt te maken zijn nieuwe trappenhuizen en liften ingebouwd en de vloeren met gewapend beton verzwaard. De gevels zijn geïsoleerd zonder het uiterlijk aan te tasten.

Ga naar Nationalestaalprijs.nl >>