Architectuur

ARCHITECTUUR

Met een vloeroppervlak van maar liefst 55.000 m² is De Meelfabriek als rijksmonument een omvangrijk herbestemmingsproject. De oude gebouwen wordt nieuw leven ingeblazen en nieuwe gebouwen worden toegevoegd. De Meelfabriek is een schoolvoorbeeld van innovatieve gebiedsontwikkeling met respect voor monumentaal erfgoed en grote aandacht voor duurzaamheid.

Begin 2015 is Studio Akkerhuis aangesteld als de architect van het Meelfabriek-complex. Zij is verantwoordelijk voor het volledige ontwerp en de uitwerking van de verschillende gebouwen. De plannen  van Studio Akkerhuis laten zien dat De Meelfabriek een zeer bijzondere plek gaat worden in Leiden. Het historische en unieke karakter van de diverse gebouwen blijft behouden, terwijl er op verschillende plaatsen met heldere architectonische ingrepen bestaande en nieuwe gebouwen hun eigen identiteit krijgen én op unieke wijze worden geïntegreerd. De Meelfabriek is daarmee klaar voor een nieuwe toekomst en zal een plek veroveren in de harten van de Leidenaren en haar bezoekers.

STUDIO AKKERHUIS

Studio Akkerhuis is een jong team van 35 creatieve personen van 12 verschillende nationaliteiten met een gemeenschappelijke passie voor architectuur en design. Vanuit de studio- en modelworkshop in het hart van Parijs creëren zij projecten variërend van kleinschalige installaties tot complexe gebouwen voor gemengd gebruik. De focus van de studio is het creëren van inspirerende en innovatieve plaatsen voor mensen,het vieren van de diversiteit en het beschermen van de kwetsbaarheid van onze wereld.

Bart Akkerhuis

BART AKKERHUIS

Bart Akkerhuis is architect en oprichter van Studio Akkerhuis Architects, een in Parijs gevestigd architecten- en ontwerpbureau. De groep van 35 architecten uit 15 verschillende landen vormt een samenwerkend en hecht team, met een gemeenschappelijke passie voor architectuur en design. Sinds de oprichting in september 2014 is de studio snel gegroeid en werkt internationaal aan een verscheidenheid van spraakmakende projecten. Het werk van het bureau varieert van kleinschalige installaties – zoals een tijdelijk theater met 250 zitplaatsen gemaakt van bamboe – tot het hoofdkantoor van Google in Parijs en de transformatie van De Meelfabriek in Leiden. De studio is toegewijd aan creativiteit en originaliteit en erkent tegelijkertijd de pragmatische noodzaak die gepaard gaat met het leveren van ontwerp- en architectuurprojecten. De studio werkt aan alle ontwerpfasen van een project: van conceptontwerp tot bouwtoezicht. In teamverband met hun klanten en adviseurs besteden ze bijzondere aandacht aan het detail en de ontwikkeling van oplossingen op maat in een echt gezamenlijk ontwerpproces. In 2016 ontving de studio de Design Vanguard Award van Architectural Record, en in 2019 behaalden ze de prestigieuze World Architecture Festival Award voor hun Meelfabriek project (Leiden) dat ook de ‘Juryprijs’ categorie ontving bij de Rijnlandse Architectuur Prijs in 2023. Bart Akkerhuis is een voormalige partner van Renzo Piano Building Workshop. Studio Akkerhuis werkt nog altijd samen met Renzo Piano Building Workshop aan verschillende projecten in Parijs, Toronto en Monaco.

Piet Oudolf, Tuin De Meelfabriek in Leiden

PIET OUDOLF

Piet Oudolf is zonder twijfel de bekendste Nederlandse landschapsarchitect. Zijn tuinen en parken zijn van internationale faam, zoals de Highline in New York en het Millennium Park in Chicago. Hij woont en werkt in het Gelderse Hummelo samen met zijn vrouw Anja. Oudolf is een bekende representant van The Dutch Wave, een stroming in de tuinarchitectuur waarbij natuurlijke plantengemeenschappen, kunst en tijd (de seizoenen) inspiratiebronnen zijn. Hij ontving onder andere de Prins Bernhard Cultuurprijs en de Maaskantprijs voor zijn werk en is onlangs benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Oudolf ontwierp De Meelfabriek Tuin in zijn kenmerkende stijl.

PETER VEENSTRA

LOLA Landscape Architects is een bureau voor vooruitstrevende landschapsarchitectuur. Het onderzoekt en ontwerpt ruimtelijke transities van bestaande cultuurlandschappen. Met doordachte ideeën en doelgerichte ingrepen wil LOLA (LOst LAndscapes) die landschappen optimaliseren tot mooie, gezonde en duurzame plekken. Daarin neemt het ontwerpen van unieke belevenissen een prominente plek in: landschappen om in te dwalen, te verbazen en te verwonderen, te genieten en te dromen. Ze werken wereldwijd aan diverse grote landschapsontwerpen, waaronder het Singelpark in Leiden. Peter Veenstra werkt regelmatig aan projecten met Piet Oudolf, waaronder voor De Meelfabriek. Ze ontwierpen ook het landschap van Gasklockan in Stockholm, een gebied vol achtergelaten gasometers. LOLA ontving onder meer de Jonge Maaskantprijs voor jonge architecten en de Topas Landscape Award.

JAN SPLINTER

Na een studie aan de HTS/TU ( cum laude) startte Jan samen met een studievriend in 1983 een architectenbureau wat in 1988 overging in zijn eigen bureau; Splinter Architecten bv. Het bureau maakt een vlucht begin jaren 90 na de realisatie van het bekende en bekroonde woongebouw aan de Morsweg in Leiden. In de daarop volgende jaren is een omvangrijk oeuvre opgebouwd. Verspreid over het land zijn er naast bijzondere gebouwen meer dan 3000 woningen gerealiseerd. Ook in het buitenland, zo is er in Londen een ecopark gebouwd als voorbeeldproject voor de Engelse woningbouw.  In 2008 kreeg Jan de Ruimtelijke Kwaliteitsprijs van de provincie Zuid Holland. In zijn werk streeft hij naar helderheid en zorgvuldigheid. Credo hierbij is: ” Eenvoud is de schoonheid van het ware”. Splinter heeft voor De Meelfabriek de DUWO-gebouwen ontworpen.

PETER ZUMTHOR

Zumthor staat bekend om het grote vakmanschap, van waaruit hij zijn keuzes maakt voor materialen en de manier, waarop deze verwerkt worden. De ontwerpen van Zumthor zijn verwant aan het Zwitserse Minimalisme, maar onderscheiden zich door een eigenzinnigheid en een liefde voor het platteland. De ontwerper beschrijft zijn aanpak als volgt: ‘Architecture has its own realm. It has a special physical relationship with life. I do not think of it primarily as either a message or a symbol, but as an envelope and background for life, which goes on in and around it – a sensitive container for the rhythm of footsteps on the floor, for the concentration of work, for the silence of sleep… Hieruit blijkt, dat Zumthor het belangrijk vindt dat architectuur een eigen leven gaat leiden. Zij heeft een speciale band met het levende. Het moet een ‘verpakking’ zijn voor de verschillende functies, die het leven met zich meebrengt.Het oorspronkelijke masterplan van De Meelfabriek is ontworpen door deze befaamde Zwitserse architect.