Tekst: Loman Leefmans Foto: Peter Franken
Dat zegt Rachael Barthen (38), die samen met haar even oude man Sidney het nieuwe avontuur aangaat. Zijn ouders begonnen in 1988 een keukenwinkel annex -showroom in het Leidse centrum, dat de afgelopen jaren van karakter veranderde. Sidney Barthen, die de zaak tien jaar geleden van zijn vader en moeder overnam, zag het met lede ogen aan. ,,Laat ik het zo zeggen: de Korevaarstraat is hard op weg een tweede Steenstraat te worden, met steeds meer horeca.’’
Toekomst
Dat levert een gezellige drukte op, maar het bedrijf van het echtpaar is vooral gericht op klanten die op afspraak langskomen, veel minder op toevallige passanten. Bij de zoektocht naar een alternatieve bedrijfsruimte stuitte het stel op de nieuwe winkelstrip naast de Meelfabriek aan de Oosterkerkstraat. Een stadsdeel in ontwikkeling met honderden (studenten)woningen, diepe parkeergarage en omvangrijke appartementencomplexen in aanbouw. Daar zagen de Barthens toekomst voor zichzelf.
De nieuwe winkel met grote glazen puien is een expositieruimte geworden voor hedendaagse voorraadkastjes, snijblokken, zwevende aanrechten, passende verlichting en soepel rollende besteklades. Die dienen als inspiratie voor klanten die een nieuwe keuken op maat willen laten ontwerpen en installeren. Dat puzzelen met ruimte, daar zijn de Barthens ook bedreven in. De landelijke branchevereniging kende tot drie keer toe de prijs ‘Keuken van het Jaar’ toe aan de Leidse firma. De bijbehorende plexiglazen trofeeën met opschrift hebben ook een prominent plaatsje gekregen in een vitrinekast. Kortom: de echte keukenkampioen zetelt aan de Oosterkerkstraat. ,,Een hele eer’’, vindt Sidney.
Dat was zeker niet de enige keer dat onlangs slingers konden worden opgehangen, taart besteld en bubbels ontkurkt. Begin deze maand werd de nieuwe keukenstudio officieel geopend en enkele dagen later stond de aangrenzende binnentuin van de Meelfabriek in de schijnwerpers. Die fleurige ‘parel aan de ketting van het Singelpark’ werd ontworpen door Piet Oudolf en bij de opening wisselden korte voorstellingen en toespraken van onder andere wethouder Yvonne van Delft elkaar af.
Filosofie
Het geslaagde en repeterende feestgedruis sterkt het echtpaar Barthen in hun keuze voor de nieuwe plek. ,,En de aanstaande bewoners van de appartementen hebben ook allemaal een keukentje nodig’’, grapt Sidney. Daar is het hem in eerste instantie niet om te doen. Hij ontwerpt en installeert sowieso niet meer dan ongeveer vijftig keukens per jaar, waarbij het merk Miele de voorkeur heeft. Dat aantal is onderdeel van de bedrijfsfilosofie die het echtpaar erop na houdt. ,,Wij willen alles doen wat met een keuken te maken heeft. Al zoeken mensen maar een klein onderdeeltje, voor ons is het een uitdaging om erachteraan te gaan en het te vinden.’’
De showroom gaat ook worden gebruikt voor demonstraties en het thema duurzaamheid heeft eveneens zijn weg naar het keukenatelier gevonden. ,,Niets verkwisten’’, benadrukt Barthen. ,,Je moet altijd kijken of je onderdelen van keukens kan recyclen.’’