KETELHUIS

Het Ketelhuis is het oudste gebouw van De Meelfabriek. Het zal in het teken staan van Kunst & Cultuur met flexibel indeelbare ruimtes voor kunstexposities, film, seminars, events en workshops. Nu gaat het gebouw een volgende fase in door het geschikt te maken voor nieuwe functies.

Het gebouw heeft in vroeger tijden als meelpakhuis gediend en dateert uit 1894. Verrassend is dat het pand Ketelhuis is gaan heten in de loop der tijd, terwijl het eigenlijke ketelhuis ernaast stond.

Het Ketelhuis wordt vanwege de architectuur en de cultuurhistorische waarde beschouwd als gaaf voorbeeld van een utiliteitsgebouw met bijzondere detaillering en een vroege toepassing van beton en ijzerconstructie. Het is een inmiddels zeldzaam voorbeeld van een gebouw uit de vroege fase van de betonconstructie in combinatie met een ijzeren skelet. Het betonnen tongewelf van het dak wordt om de drie meter versterkt door ijzeren profielen die de vorm van het gewelf herhalen. Dit is het enige gebouw van De Meelfabriek met een rond dak.

SCHOONMAKERIJ

De Schoonmakerij zal in het teken staan van gezondheid. Op de begane grond wordt het verbonden met de nieuwbouw Silotoren en het zwembad. Hier is ruimte voor sport & wellness. De bovengelegen etages kunnen divers worden ingevuld met kantoren en zalen voor personal training, fysiotherapie, psychologen, diëtisten en voor uitgebreide beauty faciliteiten.

De Schoonmakerij dateert uit 1937. Het pand wordt gekenmerkt door haar frame structuur van fraaie betonnen kolommen en liggers. In dit rijksmonument werd ooit het graan gewassen, zoals de naam al doet vermoeden. De bouwtrant van het pand heeft kenmerken van het Nieuwe Bouwen en het Zakelijk-Expressionisme.

Impressie gevel Schoonmakerij
INSPIRERENDE OMGEVING

Het aanpalende Ankerpark is volledig opgeknapt door de Gemeente Leiden tot een aantrekkelijk park door het bestaande groen te verbeteren met behoud van de huidige parkstructuur en de gezonde bomen in het park, een mooie speeltuin en plek voor een beeldentuin met 10 kunstwerken van de Leidse kunstenaar Frans de Wit.

Vanuit het Ketelhuis loop je zo de nieuwe Singelparkbrug over om te genieten van nog meer kunst.

Overzicht Ketelhuis De Meelfabriek
Overzicht De Meelfabriek
Overzicht De Meelfabriek