Ketelhuis en Schoonmakerij

Het Ketelhuis, de Schoonmakerij en de nieuwbouw Silotoren worden samen getransformeerd tot één bijzonder geheel. De drie gebouwen worden horizontaal verbonden middels verschillende functies. Azzurro Wellness zal de eerste 3 lagen invullen. Het zwembad komt aansluitend op de begane grond als bijzonder verbindend element met de Singel.

Overzichtsplattegrond De Meelfabriek in Leiden Ketelhuis en Schoonmakerij
Overzicht De Meelfabriek

De vierde laag staat in het teken van Kunst & Cultuur met flexibel indeelbare ruimtes voor kunstexposities, film, seminars, events en workshops. De lagen daarboven in de Schoonmakerij worden ingericht met kantoorruimtes voor bedrijven die aansluiten bij de functies in deze gebouwen.

plattegrond van Art Center in de Silotoren, Ketelhuis en Schoonmakerij. Art center van De Meelfabriek in Leiden
Impressie indeling 4e laag - Kunst & Cultuurlaag
plattegrond Wellness De Meelfabriek in Leiden, wellness, beauty, Azzurro
Impressie indeling beganegrond - Wellness en Beauty

KETELHUIS

Het vroegere Ketelhuis is het oudste gebouw van De Meelfabriek. Het gebouw dateert uit het jaar 1896. Hier stonden ooit de stoommachines tot deze in de jaren twintig met de komst van de elektriciteit overbodig werden. De ruimte werd toen gevuld met compressoren voor persluchten. Nu gaat het gebouw weer een volgende fase in door het geschikt te maken voor weer nieuwe functies, zoals Azzurro Wellness en op de bovenste etage onder het gewelfde dak komt een intiem filmhuis.

Het Ketelhuis wordt vanwege de architectuur en de cultuurhistorische waarde beschouwd als gaaf voorbeeld van een utiliteitsgebouw met bijzondere detaillering en een vroege toepassing van beton en ijzerconstructie. Het is een inmiddels zeldzaam voorbeeld van een gebouw uit de vroege fase van de betonconstructie in combinatie met een ijzeren skelet. Het betonnen tongewelf van het dak wordt om de drie meter versterkt door ijzeren profielen die de vorm van het gewelf herhalen.

SCHOONMAKERIJ

De Schoonmakerij dateert uit 1937. In dit rijksmonument werd ooit het graan gewassen, zoals de naam al doet vermoeden. De bouwtrant van het pand heeft kenmerken van het Nieuwe Bouwen en het Zakelijk-Expressionisme. De Schoonmakerij met haar betonframe structuur van fraaie betonnen kolommen en liggers, wordt getransformeerd naar ruimtes voor wellness, kunst & cultuur en kantoren.

Op dit moment worden de plannen nader uitgewerkt met een team aan bouwprojectleiders en architecten voor zowel interieur als exterieur i.s.m. Azzurro Wellness.

DEEL DIT BERICHT MET JE VRIENDEN
NEW LAYOUT
Specifications, prices and registration form now available.