Laatste nieuws

LAATSTE NIEUWS

Volg de bouwwerkzaamheden op het terrein van De Meelfabriek via: https://webcam.nl/bouw/leiden/meelfabriek/


2 juni in Leiden 
Dag van de Bouw 

Zaterdag 2 juni opende De Meelfabriek haar deuren tijdens de Dag van de Bouw. De dag werd georganiseerd door Van der Wiel Bouw en Pieters Bouwtechniek. In het Poortgebouw werden bezoekers ontvangen met een kop koffie en was de film van Bromet over het masterplan van architect Zumthor te zien. Bezoekers konden nagenoeg het gehele terrein van De Meelfabriek vrij bezichtigen. Van der Wiel Bouw verzorgde rondleidingen door de gebouwen naar het dak vanwaar bezoekers over heel Leiden uit konden kijken. In de oude fabrieksgebouwen werden bezoekers uitgebreid voorgelicht over de constructies door Pieters Bouwtechniek. Een zeer geslaagde dag, vele enthousiaste reacties en een bezoekersaantal van rond de 500!

 

Dag van de Bouw


17 maart in Leiden 
Leidsch Dagblad - Annet van Aarsen

"De pilaren van het Meelpakhuis worden zichtbaar"

De ’wokkel’ in het Meelpakhuis, zegt Meelfabriek-eigenaar Ab van der Wiel: ’die houden we in ere’. Om de voormalige transportbaan voor meelzakken komt straks, als het monumentale gebouw wordt omgebouwd tot ’lofts’, het trappenhuis.

Architect Bart Akkerhuis heeft de laatste tijd veel werk gemaakt van het ontwerp van fase 2 voor de Meelfabriek: onder andere het silogebouw en het Meelpakhuis. De plannen worden dinsdag besproken in de welstands- en monumentencommissie. Ten opzichte van de eerste ontwerpen zijn er veel veranderingen doorgevoerd. Lees verder >>

12 februari in Leiden 
Nieuwskant - De Meelfabriek

Koppen; De Meelfabriek transformeert - Stoere gebouwen zijn geliefd, Trappen zijn weg! - Robuuste vloeren en industrieel staal - Oude directiekantoor, oog voor detail - Vakmensen in hart en nieren - Masterplan zichtbaar in overview - Overview in beeld.

De Meelfabriek transformeert
Wie nu langs De Meelfabriek rijdt, ziet dat de herontwikkeling volop aan de gang is. De renovatie van het oude directiekantoor is bijna gereed en de kantoorruimten worden binnenkort in gebruik genomen. De bouwactiviteiten van de nieuwbouw aan de Waardgracht en het Looijersplein springen op dit moment wel het meest in het oog. Met enorm materieel en mankracht wordt nu gewerkt aan de vloeren van de derde verdieping en de binnenmuren. In totaal komen er 57 appartementen met 167 kamers voor Young Professionals in deze gebouwen.  lees alles >>


 

29 december in Leiden 
Leidsch Dagblad - Regionaal  Erfgoed

"Zulke plekken zijn er steeds minder"
Stadsfotograaf 

Patricia Nauta is de vijfde stadsfotograaf. Een jaar lang gaat zij spoorzoeken, mensen en plekken ontdekken die verborgen zijn of zo vanzelfsprekend zijn dat je ze niet meer ziet. Ze maken een stad spannend en nodigen uit tot verkenning. De ene keer heeft de stadsfotograaf mensen met een lange geschiedenis met de stad voor de lens, de andere keer stadsgenoten die er nog maar kort verblijven. Door hun verhalen komt ze meer te weten over haar eigen heden en verleden, en dat van de stad. Oud en Nu!  lees verder >>

16 december in Leiden 
Bouw-Klik is met Van Der Wiel Bouw bij De Meelfabriek Leiden.

Meelfabriek-eigenaar Ab van der Wiel realiseert het zich vaak nog niet zo: na jaren geduld wordt zijn droom werkelijkheid. ,,Als je nu op het terrein komt, zie je ineens overal mensen. De herontwikkeling van de Meelfabriek gaat nu toch eindelijk écht gebeuren’’, zegt de man die het industriële complex in 1998 kocht. ,,Ik moet het nog steeds op me laten inwerken, maar het is heerlijk om hier rond te lopen.’

Leiden* De Meelfabriek is de meest bijzondere bouwput van Leiden. Achter de hekken is het net een mierenhoop: tientallen slopers én bouwers zijn hier aan het werk. Op de plek waar straks de binnentuin van de wereldberoemde architect Piet Oudolf komt, met daaronder een parkeergarage, laadt een kraan grote hoeveelheden puin in een zandwagen. Uit het monumentale Molengebouw en Riffellokaal is de vloer gesloopt. Ook het trappenhuis - een uitbouw - ging tegen de vlakte. Ineens is er vanaf het binnenterrein weer volop zicht op de Zijlpoort, een stuk verderop. Het directiegebouw, net naast de poort, komt langzaam uit de steigers. De schoongemaakte bakstenen hebben een gouden gloed. De monumentale stalen kozijnen zijn gerestaureerd en - heel vernuftig voorzien van dubbel glas. Helemaal aan de rand van het bouwterrein, aan de kant van de Waardgracht, schieten twee appartementencomplexen voor studenten uit de grond. Dit bouwproject - fase 1 - hoort feitelijk niet bij de Meelfabriek, maar moest eerst worden uitgevoerd voordat er op het terrein begonnen kan worden met de bouw van een grote ondergrondse parkeergarage van elf meter diep. ,,Aan de kant van de studentenwoningen zitten aan twee zijden al damwanden in de grond’’, zegt Meelfabriek-eigenaar Ab van der Wiel. ,,Begin volgend jaar komen de laatste damwanden en beginnen we aan de garage. Het moet allemaal heel goed uitgerekend worden, zo vlak naast een monument.’’ Ernesto Hooplot is met zijn collega’s van P. in ’t Wout funderingstechnieken aan het werk in dat monument: het Molengebouw en Riffellokaal met kenmerkende staalstructuren. ,,Als wij straks al jaren in het graf liggen, staat dit gebouw nog steeds.’

 Ga naar Bouw-Klik
 

December 2017
Meelfabriek één grote bouwput - Leidsch Dagblad

November 2017 
Volop bouwactiviteiten bij De Meelfabriek

Van der Wiel Bouw is volop in de weer op en rondom de voormalige Meelfabriek in Leiden. Er wordt momenteel gewerkt aan het nieuwe gebouw voor DUWO studentenhuisvesting, het Molengebouw en Riffellokaal.

 

Oktober 2017  
Leiden INTO BUSINESS - De Meelfabriek

Uniek ondernemerschap van Ab van der Wiel
" Ze hebben altijd gedacht dat ik gek was". Bekijk hier de PDF of ga naar INTO BUSINESS

26 September 2017 
Leidsch Dagblad - Prestigieuze prijs voor Akkerhuis

Bart Akkerhuis heeft tijdens de Biënnale van Bordeaux een prestigieuze architectuurprijs gewonnen. De Noordwijker ontwikkelde met zijn studio een duurzame wijk nabij het nieuwe voetbalstadion van de Franse stad.... Bekijk hier de PDF 


September 2017

Concours Bas Carbone 2017  
Le project "Le Trait, un horizon dans la ville"

Trots op Bart Akkerhuis en zijn team: winnaars van de innovatieprijs voor hun stedebouwkundige duurzaamheidsproject in Bordeaux.


 

Oso Couture modeshow 

Een prachtige modeshow van Oso Couture in De Meelfabriek.
Achmed Oso toonde zondag 21 mei de Summer & Spring collection van 2017 in de stoere industriële omgeving.


 


Fotomontage Meelfabriek

9 mei 2017

Lezer kiest voor veel kleur op Leids Meelpakhuis

Heel groot zijn de verschillen niet, maar in een peiling van het Leidsch Dagblad kiest een meerderheid van de deelnemers voor het meest kleurrijke Stijl-ontwerp voor het Meelpakhuis op het terrein van de Leidse Meelfabriek.

Directeur Margot Simons van De Meelfabriek en eigenaar Ab van der Wiel spelen met het idee om het monumentale pand tijdelijk in te pakken als ode aan De Stijl. Dit jaar wordt namelijk op verschillende plekken in het land het ontstaan, honderd jaar geleden, van deze kunstbeweging gevierd die werd genoemd naar het in 1917 door Theo van Doesburg in Leiden opgerichte tijdschrift De Stijl.

Het winnende jasje voor het Meelpakhuis is een ’Van Doesburg’. Lees verder - Leidsch Dagblad>>

 


 

Cadetten oefenen in verlaten Meelfabriek in Leiden

LEIDEN - De Meelfabriek in Leiden is dinsdagochtend het decor van een spectaculaire militaire oefening. Officieren in opleiding van de Koninklijke Militaire Academie in Breda leren er in fysiek en mentaal zware omstandigheden hun toekomstige functie uit te voeren. Naar omroepwest >>

Meelfabriek biedt kadetten training op eenzame hoogte

 

Na drie uur slaap gewekt worden met traangas, boven een afgrond van dertig meter via een touw naar de andere kant klauteren en abseilen in een meelsilo om vervolgens door het kleine gat aan de onderkant eruit te klauteren. Dit alles stond de kadetten van de Koninklijke Militaire Academie (KMA) in Breda dinsdag in de Leidse Meelfabriek te wachten.


 

Vlag kan uit bij Leidse Meelfabriek

Leidsch Dagblad
Geschreven door: Loman Leefmans

Dubbel feest bij de Meelfabriek. Wijkbewoners hebben hun verzet tegen een deel van de bouwplannen opgegeven. Bovendien zijn de namen van de drie bedrijven bekend die zich gaan vestigen in het gerestaureerde directiegebouw. ,,We zijn blij dat de buurt onze plannen nu ook omarmt’’, meldt directeur Margot Simons.
De drie bedrijven zijn: Architectenbureau VVKH, reclameburea Van Zessen Klaar en ontwerpbureau NPK Design.

Vlag kan uit bij Leidse Meelfabriek

Leidsch Dagblad
Geschreven door: Loman Leefmans

 

Dubbel feest bij de Meelfabriek. Wijkbewoners hebben hun verzet tegen een deel van de bouwplannen opgegeven. Bovendien zijn de namen van de drie bedrijven bekend die zich gaan vestigen in het gerestaureerde directiegebouw. ,,We zijn blij dat de buurt onze plannen nu ook omarmt’’, meldt directeur Margot Simons.
De drie bedrijven zijn: Architectenbureau VVKH, reclameburea Van Zessen Klaar en ontwerpbureau NPK Design.


 

VVKH naar De Meelfabriek

Met de ondertekening van de huurovereenkomst eerder deze week is de verhuizing van VVKH architecten naar één van de monumentale gebouwen van het industrieel complex “de Meelfabriek”, een feit. Ronald Knappers en Gerrit-Jan van Rijswijk, de partners van VVKH, zijn zeer verheugd over de nieuwe huisvesting.
De Meelfabriek, gelegen op een voormalig bastion ten oosten van het centrum, is een belangrijk herkenningspunt in de stad en één van de belangrijkste overblijfselen van het rijke industriële verleden van Leiden. Het gehele complex zal de komende jaren door ontwikkelaar Ab van der Wiel worden getransformeerd tot een bruisend stadsdeel. 

www.vvkh-architecten.nl

VVKH naar De Meelfabriek

Met de ondertekening van de huurovereenkomst eerder deze week is de verhuizing van VVKH architecten naar één van de monumentale gebouwen van het industrieel complex “de Meelfabriek”, een feit. Ronald Knappers en Gerrit-Jan van Rijswijk, de partners van VVKH, zijn zeer verheugd over de nieuwe huisvesting.
De Meelfabriek, gelegen op een voormalig bastion ten oosten van het centrum, is een belangrijk herkenningspunt in de stad en één van de belangrijkste overblijfselen van het rijke industriële verleden van Leiden. Het gehele complex zal de komende jaren door ontwikkelaar Ab van der Wiel worden getransformeerd tot een bruisend stadsdeel. 

 

www.vvkh-architecten.nl


 

Volop werkzaamheden bij De Meelfabriek

Er wordt volop aan De Meelfabriek gewerkt. Enkele maanden geleden was er nog weinig activiteit te zien op het terrein. Inmiddels zijn de damwanden geplaatst. De sloop-, renovatiewerkzaamheden en het werk aan de parkeergarage gaan door. Nieuwsgierig geworden hoe deze oude Meelfabriek er uitzag en hoe het wordt?
 
 

 

Meelfabriek na 30 jaar actie.

Leidsch Dagblad: Meelfabriek: na 30 jaar actie.
Artikel: Annet van Aarsen

Het voelt nog steeds een beetje onwerkelijk voor Ab van der Wiel (De Meelfabriek) en Hans Pluim (studentenhuisvester Duwo): na jaren wachten en plannen maken zijn de eerste bouwwerkzaamheden op het terrein van De Meelfabriek in Leiden begonnen. Lees meer op: https://www.leidschdagblad.nl/…/meelfabriek-na-30-jaar-actie


 

De eerste stap gezet 31-01-2017

Op het terrein van De Meelfabriek is de eerste stap is gezet. Er is begonnen met de plaatsing van de damwanden voor de parkeergarage. In opdracht van DUWO worden 57 huurappartementen gebouwd voor (bijna) afgestudeerden. De appartementen komen in een nieuw te realiseren gebouw en kijken uit op de tuin en Waardgracht.


 

Brainstormsessie in Parijs 24-01-2017

Brainstormsessie van Meelfabriek team bij Studio Akkerhuis - Het hotel krijgt steeds meer vorm!


 

Van Zessen Klaar bij De Meelfabriek Leiden. 23-01-2017

Lieve mensen, wij hebben BREKEND NIEUWS: V6K is de eerste onderneming die zich vestigt op het terrein van De Meelfabriek Leiden. Vanochtend tekenden wij het contract.
Ruim een jaar voerden we goede gesprekken met eigenaar Ab van der Wiel en directrice Margot Simons. Dat vormt de basis voor een fantastische samenwerking. Als bureau met een diep Leids DNA, vinden wij het natuurlijk ongelooflijk vet dat wij vanaf 1 maart aanstaande gevestigd zijn op het fameuze, oer-Leidse Meelfabriekterrein. Eerst nog in het Poortgebouw, vanaf 2018 op de tweede verdieping van het directiegebouw. (Waar in vroeger tijden het lab en de bakkerij zaten, straks gelegen aan het Singelpark, met uitzicht op de Singel en, niet onbelangrijk, een eigen daktuin.) (Serieus, wordt het vetter dan dat?!)
Onderdeel van deze koninklijke deal is natuurlijk, u als trouwe volger snapt dat direct, dat wij vanaf binnenkort ook de marketingcommunicatie van de Meelfabriek voor onze rekening nemen. En dat is ook helemaal te gek. Storytelling has a name and it's called Meelfabriek.
Hoewel we steeds meer buiten Leiden werken, zijn we apetrots dat onze wortels nog dieper in de Leidse grond groeien. Let's go!


 

De Meelfabriek als lichtbaken

Tijdens het cultureel festival "SingelSpark" worden de Leidse singels met vijftien lichtbakens feestelijk verlicht, waaronder De Meelfabriek. De lichtbakens zijn gemaakt door kunstenaars, buurtbewoners en medewerkers van betrokken instellingen. Meer informatie over de kunstenaars en verschillende lichtbakens is verkrijgbaar bij VVV-kantoor Leiden. Het festival loopt t/m 6 jan 2017.spraak. Ga naar: Uitagenda Leiden


 

WIJ VAN DE FABRIEK

Looptijd: vrijdag 4 t/m zondag 6 november
donderdag 10 t/m zondag 13 november
woensdag 16 t/m zondag 20 november

Ga naar de website van PS theater

Locatie: de Meelfabriek, Oosterkerkstraat 18, Leiden

In een tijd waarin een baan voor het leven een uitzondering is en vertrouwde Nederlandse winkelketens hun deuren voorgoed sluiten, kijkt Stadsgezelschap PS|theater terug. Naar de tijd waarin de industrie in Nederland floreerde. Waarin de mannen van de fabriek als kameraden generatie op generatie hun werk verrichtten. Trots werk, dat veel meer was dan werk alleen.

In de theatervoorstelling Wij van de fabriek volg je de familie Dusjardin, een typisch Leids arbeidersgezin. Met passie voor hun werk en het hart op de tong. Tegen het decor van De Meelfabriek, hét symbool van de eens zo invloedrijke industrie, beleef je de hoogtijdagen, de crisisjaren en de sluiting van de fabrieken. Wij van de fabriek neemt je mee van de eerste werkdag naar de laatste staking en laat zien hoe een stad in enkele decennia onherkenbaar veranderde.

Let op: 
De speellocatie van Wij van de fabriek is helaas niet toegankelijk voor rolstoelgebruikers/mensen die geen trap kunnen lopen. Warme kleding is voor deze locatie aan te bevelen. 


 

Expositie 'VERHALEN'
met Hans van Duyn en Jurriaan van Hall

30 oktober tot 30 december 2016, woensdag t/m zaterdag 12.00-16.00 uur en op afspraak.
www.galerievanhaeften.com


 

BEZOEK TIJDENS DE KUNSTROUTE DE MODELLOFT

Altijd al een kijkje willen nemen in een echte loft? Na het grote succes tijdens de Open Monumentendagen openen we de deuren van onze modelloft tijdens de Kunstroute op zaterdag 24 september van 12.00 – 16.00 uur.  

In De Meelfabriek zijn op zaterdag 24 september en zondag 25 september (van 12.00-18.00 uur)  tijdens de Kunstroute ook twee exposities te bezoeken:

Omni Tempore in Galerie van Haeften

Raw Energy in het Riffellokaal

modelloft-in-de-meelfabriek

Bewaren

Bewaren


 

RAW ENERGY

EXPOSITIE -RAW ENERGY
10 september t/m 2 oktober 2016
Openingstijden: Zaterdag en zondag van 12.00 uur t/m 17.00 uur

De tentoonstelling ‘Raw Energy’ wordt gehouden in één van de gebouwen van het voormalige industriële complex. Vijf Nederlandse kunstenaars, van wie het werk op heel diverse manieren invulling geeft aan het thema van de expositie, laten recent werk zien op deze unieke plek. De inhoud van het werk van deze kunstenaars, Ankie van Dongen, Judith de Haas, Krijn de Koning, Jan van der Ploeg en Roesja Trimbos, past naadloos bij de ongepolijste, ruwe staat van staal en steen van de voormalige fabriek.

De expositie is samengesteld door Karel Ankerman, curator en kunstcriticus van het Financieele Dagblad.

Adres: Oosterkerkstraat 18 in Leiden.


 

Kunstgeschiedenis "Pop art"

EXPO " OMNI TEMPORE"
10 juli tot 22 oktober 2016, woensdag t/m zaterdag 12.00-16.00 uur en op afspraak.

Expositie Kees Putman, Kitty Warnawa, Wiepke van Dalsum, Monica Stuurop, Annette Fauchey en Jacob Kerssemakers

De zomertentoonstelling 'OMNI TEMPORE' kunt u vinden bij de entree in Het Poortgebouw waar Galerie van Haeften gevestigd is. Belangrijke elementen in deze expositie: compositie, intrigerende harmonie, schoonheid, evenwicht en een tijdloos karakter. Het is het vakmanschap dat de kunstenaars met elkaar verbindt.

De geselecteerde kunstenaars maken figuratief werk geÏnspireerd op waarnemingen zowel in de vrije natuur als in een industriële omgeving als De Meelfabriek. Zij vangen mooie 'beelden'. Met hun werk geven zij de beschouwer een (her-)beleving van het gevoel van verwondering van schoonheid en waarde van natuur.

 www.galerievanhaeften.com 
Adres: Oosterkerkstraat 18 in Leiden.

 


 

Kunstgeschiedenis "Pop art"

Kunstgeschiedenis " Pop art"
Donderdag 15- 22- 29 september en 6 oktober 2016  tussen 13.30 en 15.30 uur.

Ben je geïnteresseerd in kunst? Heb je altijd al meer willen weten over bepaalde kunststromingen? Dan ben je bij Galerie van Haeften in Leiden aan het juiste adres!

Vanaf september 2016 kun je 4 lezingen kunstgeschiedenis over Pop Art volgen. Eindredacteur Ruud Vermeer van het Kunstmagazine Pandora verzorgt jaarrond verschillende cursussen.

Een vooropleiding is niet nodig. Wij bieden een wisselend programma waar je je per 4 weken voor kunt opgeven via www.galerievanhaeften.com 
naar link: Kunstgeschiedenis
Adres: Oosterkerkstraat 18 in Leiden.