10 December 2019
Leidsch Dagblad - Regio Leiden
Studio Akkerhuis wint architectuurprijs

LEIDEN – Het ontwerp van Studio Akkerhuis heeft de internationale architectuurprijs voor het ontwerp De Meelfabriek in Leiden gewonnen.

Vorige week werd het World Architectural Festival gehouden in Amsterdam. De prijs voor de categorie ‘Future projects: commercial mixed use 2019’ werd gewonnen door Studio Akkerhuis. De jury zegt: ‘Het voorgestelde project (momenteel in aanbouw) revitaliseert een verlaten industrieterrein, voorheen een meelfabriek, in een nieuw stuk stad met een breed scala aan toepassingen.’ Ook zeggen ze dat De Meelfabriek als model zou kunnen dienen voor andere industriële ‘brownfield’-terreinen.

Na sluiting van De Meelfabriek in 1988 kocht projectontwikkelaar Ab van der Wiel de verlaten Meelfabriek in 1998. Zijn visie was om de stadswijk te regenereren met behoud van een groep historische gebouwen. Hij zag winkels, galerijen, appartementen, werkruimtes, een hotel en spa voor zich. Toen Ab van der Wiel belangstelling kreeg voor het project was hergebruik zeker niet evident en werd De Meelfabriek bedreigd door totale sloop.

Het bureau Studio Akkerhuis heeft een origineel en architectonisch onderscheidend plan voor restauratie en verbouwing van De Meelfabriek gemaakt, zegt de jury. Bart Akkerhuis beschrijft de aanpak van zijn werk: ‘Hoewel het project vraagt om het behoud van de waardevolle structuren van alle gebouwen, zullen sommige gevels worden hersteld, terwijl andere worden aangepast aan hun nieuwe functies. Er wordt gebruik gemaakt van materialen als beton, staal en glas waardoor het industriële karakter naar voren komt.’

Lees dit artikel verder >

SHARE THIS PAGE WITH YOUR FRIENDS
NEW LAYOUT
Specifications, prices and registration form now available.