Leidse sleutels van de Meelfabriek getakeld
31 maart 2021
Sleutelstad
Leidse sleutels van de Meelfabriek getakeld

Ze zijn er af: de zo kenmerkende Leidse sleutels die decennialang op de Meelfabriek prijkten. De zware panelen vlogen de afgelopen dagen door de lucht richting bouwplaats. Daar zijn ze netjes opgeslagen in afwachting van hun herbestemming.

Het smalle gebouw met trappenhuis waarop de achthoek met de sleutelpanelen stond, wordt gesloopt. Door dit overigens niet monumentale gebouw weg te halen wordt van het Meelfabriekplein een doorkijk naar de singel gecreëerd. De herbestemming van de Meelfabriek is recentelijk een volgende fase ingegaan. De komende jaren krijgen de oude fabrieksgebouwen aan de Singel hun nieuwe bestemming.

Waar de acht loodzware panelen naar toe gaan is nog niet besloten. Er zijn ondertussen heel veel ideeën voor aangedragen bij Meelfabriek-eigenaar Ab van der Wiel. Ook wordt er al op geboden. Maar Van der Wiel mikt op goede plannen zodat ze de sleutels die allemaal twee bij twee meter groot zijn, tot hun recht blijven komen in de stad.

Fotograaf Rob van Dullemen was aanwezig bij het naar beneden takelen van de panelen en fotografeerde voor Sleutelstad hoe de iconische sleutels op Leidse boden belandde.

Bekijk het artikel van Sleutelstad en de foto’s van Rob van Dullemen >