2 maart 2023
De Meelfabriek - Leiden
De eerste paar maanden bij
de Meelfabriek

Sinds begin november hebben we als Team van Sijthoff afscheid genomen van Het Hof van Sijthoff, omdat we door de Coronacrisis niet meer goed konden functioneren. Nadat we zijn verhuisd hadden we in 1 weekje bij de Vreewijkstraat dagbesteding gehouden, daarna gingen we definitief naar de Meelfabriek. Toen we daar begonnen, hadden we een tijdelijk gebouw gekregen. Daar gingen we toen onder andere gerechten maken voor de mensen die daar echt definitief werken.

Jeroen Schelvis - Menden van De Meelfabriek
Jeroen Schelvis

Voor de meeste mensen was het echt eventjes wennen. Voor Jeroen was het extra spannend, omdat hij nou eenmaal niet tegen veranderingen kan. In de eerste paar maanden dat hij daar begon, kon hij echter wel veel pauze houden. Dat gaf hem de mogelijkheid om lekker lang te lezen. Sinds het begin van de Meelfabriek, had hij ook het idee om in een schriftje te schrijven en daar heeft hij dan ook goed gebruik van gemaakt.

Intussen kregen we ook onder andere nieuwe werkplekken waar we ons nuttig konden maken. Zo kregen we een bejaardentehuis genaamd Marente en de Poort bij de haven. Maar we kregen ook klusjes voor het naaiatelier. Ook gingen de meeste cliënten nog steeds naar hun stages om door te blijven leren. Jeroen ging zelf nog naar de entree, en is de afgelopen tijd steeds beter geworden om zelf oplossingen te verzinnen.

Toen de kerstmarkt eraan kwam, hadden we het nog drukker gekregen en we moesten ook heel erg lang in de kou staan. Ook waren we naar de Efteling gegaan. Jeroen was toen de enige die niet mee was gegaan. Hij zegt zelf omdat hij bang was dat hij weer het Aquanura moest missen en dat wilde hij niet nog een keer meemaken, ook was Droomvlucht in onderhoud en hij zat er niet op te wachten dat een dagje Efteling weer niet zou gaan zoals hij hoopte.

Nadat de kerstvakantie voorbij was, zijn we begonnen met een tijdelijke horeca plek. Deze horecaplek heette vroeger Het Slachthuis, maar dat is nu veranderd naar Koffie Thee en Taart. Daar serveren we allemaal dingen die met bakken te maken hebben. In eerste instantie kregen we een cursus hoe we dit allemaal voor elkaar kunnen krijgen maar uiteindelijk begon het echte werk en had iedereen weer

eventjes zijn plek kunnen vinden en had Jeroen onder andere weer de tijd om in de afwas te staan. Uiteindelijk ging hij zelf ook mee naar Marente en voelde zich daar meteen helemaal thuis.

Inmiddels hadden we ook te horen gekregen dat we ergens in april ons eigen pand krijgen, waardoor we een koffietent kregen en bijvoorbeeld een winkeltje. Kim had toen aan Jeroen aangeboden om zijn boek daar te verkopen en daar wordt de komende tijd nog naar gekeken. Als we daar uiteindelijk gaan beginnen nemen we weer afscheid van Koffie Thee en Taart en gaan ze er weer iets anders van maken. Maar we zijn dan in elk geval nog niet af van de bouwvakkers omdat ze onder andere nog bijvoorbeeld een bioscoop willen gaan bouwen. Jeroen had al aangegeven dat hij al een aantal jaar in een bioscoop wou werken, en hij hoopt hiermee ervoor te zorgen dat hij uiteindelijk verder kan stromen om bij Lido of bij Trianon te werken.

Verder gaan we er gewoon vanuit dat iedereen zijn of haar plekje zou vinden bij de Meelfabriek. In elk geval had Jeroen gezegd dat hij de Kwekerij misschien een kans wil geven, maar hij had echter wel gezegd dat er dan eerst een bepaalde zaak opgelost moest worden, wat hij liever privé wil houden.

Verder gaan we gewoon zien hoe het allemaal gaat lopen, maar hou in elk geval vast goed moeten komen.Geschreven door
Jeroen Schelvis