Testimonials

TESTIMONIALS

Henri Lenferink - Leiden

Burgemeester Henri Lenferink: “Het is het wachten waard geweest.”

‘Een transformatie voor de stad’ noemt Henri Lenferink het ambiti­euze Meelfabriekproject: “laten we eerlijk zijn, de meeste mensen vinden het gebouw spuuglelijk, een puist binnen de singels. Maar vergeet niet het was een fabriek, je moet kijken naar de functionaliteit van zo’n gebouw. Nu het tot het bot ontleed is, zie je toch de schoonheid van het ontwerp. Ik ben trots op de plannen die nu uitgevoerd gaan worden. En het loopt prachtig parallel met het ambitieuze Singelpark als onderdeel van de Binnenstadvisie. Die is geïnspireerd op de ideeën van Jeroen Maters die de stad opdeelt in een nieuwe en oude stad. Dat concept-denken is enorm belangrijk voor een stad als Leiden want dat is de basis voor stadsvernieuwing en voorkomt ad hoc handelen. Meer in doelgroe­pen denken, het oude en nieuwe van een stad combineren, mensen binden. De Meelfabriek wordt het toonbeeld van onze visie op Leiden. Als het leidt tot wat het belooft, ondanks deze lastige economische tijd, dan is het het wachten dubbel en dwars waard geweest.”

De Meelfabriek | Leiden - Cicero Trimbos

Baptist Trimbos: “Het wordt een dorp in de stad.”

Als de verkoop van de woningen van start gaat is de kans groot dat Baptist Trimbos, hoofd van de afdeling Gynae­cologie van het LUMC, vooraan in de rij staat. Trimbos: “Allereerst is er de kwaliteit van het project. Het wordt ontworpen door een bijzonder architectenteam en de beste tuin­- en landschapsarchitect van Nederland. Die kwaliteit vind je ook in wat er komt, zoals een nieuwe vestiging van het Wellnesscentre Azzurro. Dat kun je niet meer vergelijken met een gewoon fitnesscentrum.”

“Het tweede punt is misschien wel het belangrijkste. Onze samenleving wordt steeds meer individualistisch, er is steeds minder aanspraak tussen de mensen. Bij De Meelfabriek gaat het om meer dan alleen een mooie leefomgeving. Er zit ook een sociale dimensie aan. Zo wordt er gedacht aan een warme bakker en een bijzondere markt. Er zullen tal van mogelijkheden zijn om elkaar tegen te komen, het wordt iets als een dorp in de stad.” Trimbos denkt zelf aan een van de grote lofts van 250 vierkante meter. “De manier waarop zo’n bestaand gebouw een nieuwe bestemming krijgt spreekt mij erg aan. Moet je je voor­ stellen hoe je straks al vanaf vier hoog uitkijkt over de stad. En dan die tuin, die weer aansluit op de stadsparken. Ik ben echt heel enthousiast.”

De Meelfabriek | Leiden - Piet Oudolf

Piet Oudolf: “Ik denk dat het iets unieks wordt.”

Piet Oudolf is zonder twijfel de bekendste tuin- en landschapsarchitect van Nederland. Hij heeft internationale faam – niet in de laatste plaats door een reeks spraakmakende projecten in de Verenigde Staten, zoals de High Line en Battery park, allebei in New York, en het Millennium park in Chicago. De samenwerking met Peter Zumthor, de architect die de eerste aanzet gaf aan het Masterplan van De Meelfabriek, kwam tot stand nadat Zumthor in 2011 was gevraagd om het paviljoen te ontwerpen voor de Serpentine Gallery in Londen. Zumthor vroeg Oudolf de besloten binnentuin voor zijn rekening te nemen.

De samenwerking is ze blijkbaar goed bevallen, want ook voor De Meelfabriek zal Oudolf een belangrijk onderdeel ontwerpen: de tuin op het dak van de ondergrondse parkeergarage. Het moet voor de bewoners en de bezoekers een rustpunt worden te midden van alle levendigheid die De Meelfabriek straks te bieden heeft.

Piet Oudolf: “We hebben elkaar ontmoet om over de Serpentine Gallery te praten. Zumthor liet me de plannen voor De Meelfabriek zien. Eerst vroeg hij alleen mijn advies, pas later kwam ter sprake of ik misschien iets voor De Meelfabriek zou willen doen. We zijn er samen gaan kijken en ik denk dat het iets unieks wordt. De transformatie van de oude fabrieksgebouwen, daar wordt goed over nagedacht. En dan de ligging in de stad, het heeft alles om een succes te worden.”

De Meelfabriek | Leiden - Marcel-benedictus

Marcel Benedictus (BizonBikeCompany): “Een Bizon’dere plek”
“Voor ons concept (bizon’dere fietstourtjes door Leiden) waren we al ruim 2 jaar op zoek naar een geschikte locatie in Leiden. Een locatie die een tijdloze, authentieke uitstraling heeft. Een locatie die zowel stoer als elegant kan zijn. Een locatie die typisch Leidsch is… In de Meelfabriek komen al deze elementen samen; een perfecte combinatie.

Veel van onze klanten zijn verwonderd en verbaasd als ze door de entreepoort van de Meelfabriek binnenlopen. De authentieke uitstraling van de Meelfabriek sluit naadloos aan bij de beleving die we met onze fietstours aan onze klanten willen meegeven. De Meelfabriek voelt als het ware als een warme jas die perfect past. We zijn enorm trots om als eerste ‘ondernemende partij’ vanuit de Meelfabriek te mogen opereren en de historie en het belang van de Meelfabriek voor Leiden te mogen delen met onze groepen en gasten. En deze geven óns weer de energie en inspiratie om te blijven door ontwikkelen; mensen raken direct in de ban van wat voor eindeloze mogelijkheden een dergelijk object kan bieden. We kunnen niet wachten om samen met andere creatieve, unieke ondernemers er een bizon’dere aanwinst voor Leiden van te maken”.