Overview

OVERVIEW

De bijzondere industriële atmosfeer, de imposante gebouwen en de lokatie – dicht tegen het historische centrum van Leiden – maken De Meelfabriek uniek. We gaan deze plek invullen met functies en gebouwen die net even anders zijn. Geen doorsnee appartementen maar lofts, geen grote warenhuizen maar bijzondere winkeltjes. Het masterplan voor de nieuwe Meelfabriek is omvangrijk en beslaat maar liefst circa 46.000 m² vloeroppervlakte. Oude, industriële gebouwen wordt nieuw leven ingeblazen en er worden nieuwe gebouwen toegevoegd.

Bewaren

Eind 2016 is gestart met de eerst fase: nieuwbouwappartementen voor zogenaamde Young Professionals. De industriële lofts in het voormalige Molengebouw en Riffellokaal worden op dit moment gerealiseerd en zijn gereed voor bewoning 2e helft 2019. In de plint van deze oude fabrieksgebouwen komen bijzondere winkels en galeries. In de zomer van 2018 wordt gestart met de bouw van de 3-laagse ondergrondse parkeergarage. De parkeergarage zal voorzien in de totale parkeerbehoefte van de gebruikers en bezoekers van De Meelfabriek. Zo blijft het terrein auto-vrij en is er ruimte voor een mooi plein en veel groen. Bovenop de parkeergarage komt De Singeltoren. In De Singeltoren komen woonappartementen.

Bewaren

Bewaren

Alvast een voorproefje van wat er gaat gebeuren:

1 Singeltoren

In een bijzonder, nieuw te realiseren gebouw komen appartementen van ca. 104 - 252 m2 met zicht op de Leidse binnenstad, De Meelfabriek tuin en het plein. Gelegen aan de Oosterkerkstraat.

Oplevering 2e helft 2021

2 Molengebouw en Riffellokaal Lofts & penthouses

Het voormalige Molengebouw en het voormalige Riffellokaal, beide met een elegante staalstructuur, worden omgetoverd tot exquise lofts vanaf ca. 100 m2, volledig op maat gemaakt. Ook ateliers kunnen worden ingericht in de ruimtes. Bovenop de twee gebouwen wordt een aantal penthouses toegevoegd. Op de begane grond komen winkels en galeries voor creatieve ondernemers met vernieuwende concepten.

Oplevering 2e helft 2019

3 Studentenwoningen (Young Professionals)

Deze woningen zijn uitsluitend voor studenten.
In opdracht van DUWO worden 57 huurappartementen gebouwd voor (bijna) afgestudeerden. De appartementen komen in een nieuw te realiseren gebouw en kijken uit op de tuin en Waardgracht.

Start bouw: eind 2016, oplevering medio 2018

4 De Meelfabriek Tuin

De tuin van De Meelfabriek zal een rustpunt zijn te midden van alle levendigheid. De tuin wordt ontworpen door landschapsarchitect Piet Oudolf - bekend van The High Line in New York. Onder de tuin komt een parkeergarage.

Realisatie/aanleg: 2021

5 en 6 Kantoren voor creatieve bedrijven

Het oude Directiekantoor en Poortgebouw worden gerestaureerd en geschikt gemaakt als kantoorruimte voor creatieve  bedrijven. Geen klassieke kantoren, die zijn er al genoeg, maar ateliers, werkruimten, ruimte om elkaar te ontmoeten en samen te werken.

Opgeleverd april 2018

7 Meelpakhuis Lofts & penthouses

In het voormalige Meelpakhuis waar de sfeer wordt bepaald door de robuuste betonnen kolomstructuur, komen lofts vanaf ca. 250 m2. Op de begane grond aan het water komt een café-restaurant, op de eerste verdieping een showroom voor design inrichting.

Start fase 2: 2020

8 Meelfabriek plein

Het plein van De Meelfabriek wordt een aantrekkelijke plek waar het leeft en bruist. Landschapsarchitect Piet Oudolf zal het ontwerp maken.

Start fase 2: 2020

9 Meelfabriek Hotel

Het Meelfabriek Hotel biedt bijzondere kamers die zijn uitgesneden uit de honingraatstructuur van het centrale silogebouw. Loungen en lekker eten en drinken kan op de bovenste verdieping in de Skybar met uitzicht op de stad.

Start fase 2: 2020

10 Kantoren voor creatieve bedrijven

Het Noordelijke Silogebouw en de Schoonmakerij met haar betonframe structuur met fraaie betonnen kolommen en liggers, worden getransformeerd tot  flexibel indeelbare kantoorruimte voor creatieve bedrijven.  

Start fase 2: 2020

11 Azzurro Wellness

Het Noordelijke silogebouw wordt getransformeerd tot een exclusieve spa & wellness, ingevuld door Azzurro dat in Noordwijk reeds een succes is.

Start fase 2: 2020

12 Kunst en cultuur

Het vroegere ketelhuis is het oudste gebouw van De Meelfabriek. De zes verdiepingen zijn te huur voor workshops en seminars, theater en kunstexposities. Onder het gewelfde dak komt een intiem filmhuis.

Start fase 2: 2020