Ontwikkelaar

De Meelfabriek | Leiden - Ab van der Wiel

ONTWIKKELAAR

Projectontwikkelaar Ab van der Wiel kocht De Meelfabriek in 1998. Hij wilde de fabriek behouden en opnieuw ontwikkelen. Het complex is nu één van de belangrijkste overblijfselen van het rijke industriële verleden van Leiden.
Van der Wiel: “De gebouwen ontlenen hun karakter aan hun draagconstructie. De constructieve anatomie van ieder gebouw zal zichtbaar blijven: van de elegante staalskeletconstructies en het woud van betonnen kolommen tot de aaneenschakeling van kathedraalachtige siloruimtes”.

Ruim een kwart eeuw is Van der Wiel bezig De Meelfabriek te transformeren van een leegstaande fabriek naar een bruisend stadsdeel. Hoewel de herbestemming een lang en ingewikkeld traject is, ziet Van der Wiel de uitdaging in het tot stand brengen van iets nieuws. “Ik ben iemand die vanuit concepten denkt. Vervolgens moet je het simpel maken. Het gaat vooral om goed luisteren en je boerenverstand gebruiken. En vasthouden aan de kwaliteit die je voor ogen staat.”

Ab van der Wiel is een groot liefhebber van kunst en cultuur en doet veel voor het culturele leven in Noordwijk en Leiden. In 2010 kreeg hij voor zijn inzet een koninklijke onderscheiding.

De Meelfabriek | Leiden - Ab van der Wiel Foto Corne Houwaard

Foto: Corne Houwaard

De bouw van De Meelfabriek wordt gerealiseerd door Van der Wiel Bouw, onderdeel van de Van der Wiel Groep uit Noordwijk, waar De Meelfabriek ook deel van uitmaakt.

Vind meer informatie over Van der Wiel Bouw >>