Meelfabriek Hotel

De Meelfabriek | Leiden - Foto: Annette Fauchey

Foto: Annette Fauchey

MEELFABRIEK HOTEL

Slapen in het Silogebouw
Het voormalige silogebouw wordt omgebouwd tot een design viersterrenhotel. Een unieke plek aan de Singel waar luxe en service hoog in het vaandel staan.

Luxe slapen op de plek waar destijds dagelijks zo’n 420 ton bloem, goed voor 750 duizend broden, werd geproduceerd. Het silogebouw is wel het meest bekende gebouw van de Meelfabriek. Hotelier Arjen van den Hof, eigenaar van Vondel Hotels, waagt de stap om het markante pand om te bouwen tot een viersterrenhotel. Momenteel heeft hij vier hotels, twee restaurants, elf appartementen en een b&nb (bed & no breakfast) in Amsterdam met elk hun eigen identiteit maar met één gemene deler: persoonlijke service en luxe. De hotelier staat bekend om zijn werkwijze waarbij hij de historische karakteristieken van panden behoudt en laat samensmelten met krachtig interior design. Inspiratie daarvoor krijgt hij van andere hotels en winkels over de hele wereld. “Maar ook van het dagelijkse leven. Overal waar ik loop, maak ik foto’s.”

Passie, ervaring en geduld

Van den Hof was een van de eerste partners die werd betrokken bij de Meelfabriek: “Ab van der Wiel zocht ondernemers met passie, ervaring en geduld. Hij benaderde me vanwege mijn aanpak met Hotel De Hallen. Dat hotel is gevestigd in de voormalige tramremise in Oud-West. Het pand behoort tot het belangrijkste industriële erfgoed van Amsterdam, die uitstraling hebben we behouden. Een warme sfeer creëren in een oude, industriële tramremise is een uitdaging, maar het is ons toch gelukt. Dat is ook ons idee voor het hotel in de Meelfabriek.” De plannen voor de Meelfabriek spreken hem aan vanwege de kracht van het totaal. “Er wordt samengewerkt met huurders en gebruikers. Samen vullen we elkaar aan en versterken we elkaar. Alleen zou ik er niet aan begonnen zijn. En dan de uitstraling van het gebouw: rauw en dynamisch. Echt prachtig.”

De Meelfabriek | Leiden - Van den Hof van Vondel Hotels

Thuis gevoel

Het bijzondere aan het hotel is dat functies in elkaar overlopen. “We willen iedereen zich laten thuis voelen in het hotel. De receptie zal niet meteen bij de ingang zijn, maar juist verderop op de begane grond. Zo voelen gasten of bezoekers geen natuurlijke drempel om het hotel te betreden. De lobby zal namelijk ook voor andere doeleinden worden gebruikt, bijvoorbeeld als expositieruimte.” Het hotel richt zich op de zakelijke markt en toeristen. Het krijgt 70 tot 80 kamers en 20 hotelappartementen. Om het industriële karakter te behouden worden de kamers uitgesneden uit de honingraatstructuur van het gebouw. Vloeren en plafonds worden toegevoegd en de muren van de silo’s blijven puur. Hotelgasten, Leidenaren en andere bezoekers zijn ook van harte welkom in de sky bar, een restaurant met bar op de achtste en negende verdieping met een geweldig uitzicht over de stad.

Vondel Hotels