De Stad Leiden

Leiden

DE STAD LEIDEN

De Sleutelstad, zoals de bijnaam van de stad verwijzend naar het stadswapen luidt, is bekend om haar rijke geschiedenis. Leiden heeft de oudste universiteit van Nederland, een grote historische binnenstad met grachten en vele monumentale hofjes, molens, kerken en stadspoorten en veertien musea.
De Leidse grachten voeren langs de Leidse hofjes, musea en vele historische panden.

De Meelfabriek | Leiden - luchtfoto

Rondom de historische binnenstad ligt sinds 1659 een zes kilometer lange vestinggracht waar onder andere De Meelfabriek aan ligt. De stichting ‘Vrienden van het Singelpark’ zet zich samen met de gemeente Leiden in om van dit unieke cultureel erfgoed één aaneengesloten park te maken. De grachten en singels hebben ook verbinding met grote water- en recreatiegebieden net buiten de stad. 

Leiden telt twee universiteiten en een hogeschool. De Universiteit Leiden werd opgericht in 1575 en is daarmee de oudste universiteit van Nederland. Sinds 1983 heeft ook de Amerikaanse Webster University in Leiden. De Hogeschool Leiden is een hbo-instelling met ruim 6000 studenten gevestigd in het Leiden Bio Science Park. In dit Bio Science Park bevinden zich vestigingen van verschillende kennisinstituten, tezamen met een aantal biotechnologische bedrijven. Het Leids Universitair Medisch Centrum is een van de grootste universitaire ziekenhuizen van Nederland waar veel wetenschappelijk onderzoek wordt verricht.

Leiden
Leiden

Leiden is een levendige stad met een rijk cultureel aanbod aan feesten en festivals. Ook op het gebied van muziek, dans en theater heb je voldoende keus. Leiden beschikt over een groot aanbod van bijzondere winkels in een sfeervolle setting. Naast de gebruikelijke landelijke ketens kent Leiden veel speciaalzaakjes in kleine straatjes en steegjes die het shoppen zo leuk maken.

De bereikbaarheid van Leiden is uitstekend. Leiden ligt in de Randstad dichtbij grote steden als Den Haag, Rotterdam, Amsterdam en Schiphol. Maar ook ben je zo aan de kust van Noordwijk of Katwijk. Leiden ligt tussen de A4 en A44 en vanuit alle richtingen stoppen er treinen op station Leiden Centraal. En vanaf het station wandel je zo de binnenstad in.