Architecten

ARCHITECTEN

Het masterplan voor de herontwikkeling van De Meelfabriek is van de wereldberoemde Zwitserse architect Peter Zumthor. Aan de basis van zijn plan ligt de overtuiging dat de gebouwen hun karakter ontlenen aan hun draagconstructie. Nadat het masterplan werd goedgekeurd is opdracht gegeven aan de succesvolle Nederlandse architect Bart Akkerhuis - gevestigd in Parijs - om het masterplan verder uit te werken.  De plannen  van Studio Akkerhuis laten zien dat Meelfabriek een zeer bijzondere plek gaat worden in Leiden. Het publieke plein,  het door Piet Oudolf ontworpen park en de levendige industriestaat  zorgen voor dat de Meelfabriek wordt verweven met de stad, het water en het toekomstig aan te leggen Singelpark.

Het historische en unieke karakter van de diverse gebouwen blijft behouden terwijl er op verschillende plaatsen met heldere architectonische ingrepen bestaande en nieuwe gebouwen hun eigen identiteit krijgen én op unieke wijze worden geïntegreerd. De Meelfabriek is daarmee klaar voor een nieuwe toekomst en zal een plek veroveren in de harten van de Leidenaren en haar bezoekers.

Verder wordt samengewerkt met architect Jan Splinter, die o.a. de appartementen voor de Young Professionals voor zijn rekening heeft genomen. Landschapsarchitect Piet Oudolf gaat De Meelfabriek Tuin en het plein ontwerpen. Piet Oudolf is onder andere bekend van de High Line in New York. Eens een vervallen spoorlijn boven de stad, nu een geliefd 2.2 kilometer lang stadspark.

De Meelfabriek | Leiden - Architect Bart Akkerhuis

Bart Akkerhuis

Architect Bart Akkerhuis, voormalig partner van Renzo Piano, startte in 2014 in Parijs zijn eigen kantoor:  Studio Akkerhuis. Het internationale bureau is actief op het gebied van interieur design, architectuur en urbanisme.  Akkerhuis studeerde Architectuur aan de Technische Universiteit van Delft waar hij in 2004 met lof afstudeerde.

In de tien jaar die hij voor Renzo Piano Building Workshop werkte heeft hij bijgedragen aan projecten zoals de KPN toren in Rotterdam, het Art Institute in Chicago en was hij de projectarchitect  van Europa’s hoogste toren, The Shard bij London Bridge in London. De toren werd officieel geopend in juni 2012.

In datzelfde jaar werd Akkerhuis partner en verantwoordelijk voor verscheidene grootschalige projecten zoals de 620 meter hoge Yongsan Landmark Tower in Seoul, het M+ Museum in Hong Kong en het City Centre Project voor San Ramon, in Californie.

Jan Splinter

Jan Splinter

Na een studie aan de HTS/TU ( cum laude) startte Jan samen met een studievriend in 1983 een architectenbureau wat in 1988 overging in zijn eigen bureau; Splinter Architecten bv.

Het bureau maakt een vlucht begin jaren 90 na de realisatie van het bekende en bekroonde woongebouw aan de Morsweg in Leiden. In de daarop volgende jaren is een omvangrijk oeuvre opgebouwd. Verspreid over het land zijn er naast bijzondere gebouwen meer dan 3000 woningen gerealiseerd. Ook in het buitenland, zo is er in Londen een ecopark gebouwd als voorbeeldproject voor de Engelse woningbouw.  In 2008 kreeg Jan de Ruimtelijke Kwaliteitsprijs van de provincie Zuid Holland. In zijn werk streeft hij naar helderheid en zorgvuldigheid. Credo hierbij is: ” Eenvoud is de schoonheid van het ware”.

Bekende werken zijn o.a. Aardwarmtecentrale in Den Haag ZW,  het wellnesscentre Azzurro in Noordwijk en  woongebouwen van het Zaanoeverproject.

Piet Oudolf

Piet Oudolf

Landschapsarchitect Piet Oudolf gaat De Meelfabriek Tuin ontwerpen. Piet Oudolf is een internationaal bekende Nederlandse tuinarchitect. Men noemt hem ook wel ‘de Rembrandt van de tuinen’.

Hij ontwierp tuinen van Venetië tot Chicago en van Stockholm tot Londen en kreeg vorig jaar de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. In november van dit jaar ontvangt hij de Rotterdam-Maaskantprijs, vanwege zijn ‘creatieve genie’ en de maatschappelijke betekenis van zijn projecten.

Piet Oudolf is onder andere bekend van de Highline in New York. Eens een vervallen spoorlijn boven de stad, nu een geliefd 2,2 kilometer lang verhoogd stadspark.